marketing terv üzleti terv

Mi a különbség az üzleti terv és marketing terv között?

Az alábbiakban kifejtjük a kisvállalkozások számára készített üzleti terv és marketingterv közötti különbségeket. A marketing egy olyan átfogó folyamat, amelynek célja az ügyfélkör bővítése, a vásárlói igények megértése, a márkaépítés, az értékesítések növelése és a nyereség maximalizálása. Az üzleti terv azonban szélesebb körű tervezési dokumentum, amely az egész vállalkozást lefedi, és tartalmazza a pénzügyi terveket, a termékeket, az alkalmazottakat, a szervezeti struktúrát és a vállalkozás céljait.

A marketingterv azonban része az üzleti tervnek, és segít az üzleti célkitűzések elérésében. Az üzleti terv a vállalkozás stratégiai tervezésének alapját jelenti, míg a marketingterv a vállalkozás által meghatározott üzleti célokra épül. A marketingterv célja az ügyfélkör bővítése, az ügyfelek megtartása, a márkaismertség növelése és az értékesítések növelése. A marketingterv a szükséges kutatások, elemzések és adatgyűjtés alapján határozza meg a célközönséget, és ezáltal a célokat és a stratégiát.

Az üzleti terv és a marketingterv közötti legfontosabb különbség az, hogy az üzleti terv a vállalkozás teljes körét felöleli, míg a marketingterv kizárólag a marketingre koncentrál. Az üzleti terv hosszú távú tervezést foglal magában, míg a marketingterv rövid távú tervezést jelent, és általában évente vagy félévente frissül.

Egy hatékony marketingterv elkészítése érdekében fontos figyelembe venni néhány alapvető szempontot:

 1. Nagyon fontos a piackutatás elvégzése. A kutatás során meg kell határozni a célközönséget, fel kell mérni a piaci lehetőségeket, és átfogó képet kell kapni a versenytársakról. A kutatás alapján határozható meg a célok és az üzleti stratégia.
 2. Másodszor, fontos az üzenet és a márkaépítés. A marketingtervben szerepelnie kell az üzenetnek, amelyet a vállalkozás kíván kommunikálni a célközönségével. Az üzenetnek következetesnek kell lennie, és meg kell jelenítenie a vállalkozás értékeit és előnyeit. A márkaépítés során pedig létre kell hozni egy megfelelő arculatot és azonosító elemeket, amelyek egyediek és emlékezetesek.
 3. Harmadszor, a marketingtervnek tartalmaznia kell azokat az eszközöket és csatornákat, amelyeken keresztül a vállalkozás kommunikál a célközönséggel. Ide tartoznak például a digitális marketing, a hirdetések, az események, a PR, a közösségi média és a személyes értékesítés.
 4. Negyedszer, fontos a költségvetés és a mérés. A marketingtervnek tartalmaznia kell a költségvetést, amelyben fel vannak tüntetve az összes költség, beleértve a kreatív munkákat, a média költségeket és az eszközöket. A mérési terveknek pedig fel kell tüntetniük, hogy milyen metrikákat használnak a siker mérésére, beleértve az értékesítéseket és a konverziókat.

Mire figyeljünk egy üzletiterv elkészítésénél:

 1. Célok: Az üzleti tervnek tartalmaznia kell azokat a célokat, amelyeket a vállalkozás szeretne elérni. A céloknak konkrétnak, mérhetőnek, elérhetőnek, relevánsnak és időben meghatározottnak kell lenniük.
 2. Kutatás és elemzés: Az üzleti terv elkészítése előtt fontos, hogy alapos kutatást és elemzést végezzünk a piacról, a versenytársakról, az ügyfélkörökről és az üzleti környezetről.
 3. Termék/szolgáltatás: Az üzleti tervnek részletesen le kell írnia a vállalkozás által kínált termékeket/szolgáltatásokat, valamint azok előnyeit, árait és azokat, akiknek szól.
 4. Piaci stratégia: Az üzleti tervnek magában kell foglalnia a piaci stratégiát, amely a termék/szolgáltatás pozicionálására, a célközönség meghatározására, az árak és az értékesítési csatornák kialakítására vonatkozik.
 5. Pénzügyi tervek: Az üzleti tervnek tartalmaznia kell a pénzügyi terveket, amelyek magukba foglalják a bevételi és költségterveket, a pénzügyi projekciókat és a cash flow-t.
 6. Végrehajtási terv: Határozzuk meg, hogy miként kívánjuk végrehajtani az üzleti tervet, és hogyan fogjuk felügyelni a végrehajtását és a teljesítményt.
 7. Ellenőrzés és értékelés: Határozzuk meg az ellenőrzési és értékelési módszereket, hogy mérjük az üzleti terv hatékonyságát és az elérni kívánt célok elérését.

Az üzleti tervnek rugalmasnak és alkalmazkodónak kell lennie, hogy az üzlet változó körülményeihez is alkalmazkodni tudjon.