A közösségi médiát használók 89%-a úgy véli, hogy az káros hatással van a mentális egészségére

A The Cybersmile Foundation tanulmánya szerint a közösségi médiát használók 89%-a úgy véli, hogy az károsítja a mentális egészségét.

A szervezet a közelmúltban mutatta be a Digital Wellbeing 2022-t, amelynek célja, hogy megismerje, milyen hatással van a közösségi média használata a 16-24 éves felhasználókra.

A Digital Wellbeing 2022 tanulmány 1000, 16-24 év közötti résztvevőt kérdezett meg az Egyesült Királyságban, azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van rájuk a közösségi médiahasználat. A kutatási projekt keretében olyan fontos témákat vizsgáltak, mint a mentális egészség, a testkép, a társadalmi összehasonlítások, a negatív hírfogyasztás, a közösségi médiafüggőség és még sok más.

Holly H, a Cybersmile hivatalos nagykövete elmondta: “Szerencsésnek érzem magam, hogy önmagam lehetek, és a közösségi médiában kifejezhetem, hogyan érzek és ki vagyok. Csodálatos, hogy ennyi különböző emberrel találkozhatok a világ minden tájáról, kapcsolatba kerülhetek velük és megoszthatom velük a tapasztalataimat. Az idő nagy részében ez hihetetlen élmény, de néha-néha nagyon kemény is tud lenni az online világ. Fontos, hogy mindenképp kérj segítséget, ha valaha is azon kapod magad, hogy depresszív, negatív állapotot idéz elő benned. Beszélj a barátaiddal vagy a családoddal arról, hogyan érzed magad, vagy fordulj orvosi segítségért.”

A tanulmányt azért végezték el, hogy jobban megértsék a Z generáció kapcsolatát a közösségi médiával, és azt, hogy ez hogyan befolyásolja a testükkel, az életükkel és a személyes jólétükkel kapcsolatos érzéseiket. A Digital Wellbeing 2022 megállapításait felhasználják annak biztosítására, hogy a Cybersmile továbbra is a lehető leghasznosabb és leghatékonyabb tanácsadási, oktatási és támogatási szolgáltatásokat nyújtsa.

Dan Raisbeck, a Cybersmile Alapítvány társalapítója elmondta: “Az eredmények értékes betekintést nyújtanak a Cybersmile számára az Egyesült Királyságban élő 16-24 évesek digitális jólétéről, és kulcsfontosságú szerepet játszanak majd abban, hogy segítsenek nekünk a támogatási forrásaink testre szabásában, új oktatási anyagok kidolgozásában és hatékony tudatosságnövelő kampányok létrehozásában.”

A Cybersmile-t támogatta a tanácsadó testület egy tagja, Dr. Barbara Mariposa – pszichiátriai és közegészségügyi háttérrel rendelkező orvos, akinek könyvei közé tartozik a The Mindfulness Playbook, a The Kindness Habit és a Leading with Presence.

Dr. Barbara Mariposa, a Cybersmile tanácsadó testületének wellness és méltányosságért felelős tagja elmondta: “A Digital Wellbeing 2022 kutatás eredményei egyértelműek. Hangsúlyozzák a közösségi média biztonságos és tiszteletteljes használatára való nevelés alapvető fontosságát már kiskorban. A közösségi média szerkesztett valóságváltozatai tökéletes testeket és tökéletes világokat kínálnak, ami a tanulmányban részt vevők közül 10-ből majdnem kilenc szerint negatívan hatott arra, hogy, hogyan érzik magukat önmagukkal, a testükkel és az életükkel kapcsolatban. A fiatalok joggal aggódnak a függőség és a fokozott szorongás, a tanulástól elvett idő mennyisége, valamint az, hogy ez az idő káros hatással van a helyes öngondoskodás alapjaira, például a testmozgásra és a táplálkozásra. A Cybersmile Digital Wellbeing 2022 című jelentése rávilágít arra, hogy a közösségi médiaplatformok kiegyensúlyozatlan használata milyen nagyon is valós károkat okozhat.”