Lightyear

Versenytársat kapott a Revolut és a Wise, itt a Lightyear! – 12.25% kamatot kapunk a be nem fektetett forintjaink után!

Az angol székhelyű fintech cég a mai napon bejelentette indulását a magyar piacon. A vállalat célja, hogy felszámolja a befektetőket terhelő rejtett díjakat, ezzel hozzájárulva a befektetés demokratizálásához. A Lightyear egyik fő vonzereje az alacsony költségek mellett a felhasználóbarát applikáció, amely lehetővé teszi a befektetők számára, hogy egyszerűen és gyorsan kezeljék befektetéseiket. A cég főként az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Európában működik, és az elmúlt években több mint 1,5 millió ügyfelet szerzett.

A magyar felhasználók számára a Lightyear több ezer részvényt és több mint 200 tőzsdén jegyzett alapbefektetést (ETF) tesz elérhetővé. A cég célja, hogy a befektetők a lehető legkisebb költségek mellett tudjanak pénzügyi eszközöket vásárolni, eladni és tárolni.

A Lightyear Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank engedélyével működik. A befektetők a Lightyear applikációján keresztül hozzáférhetnek tőzsdei kereskedésekhez, és a vállalat azt ígéri, hogy a befektetők számára minden tranzakció költségmentes lesz.

A Lightyear befektetési szolgáltatásai a magyar befektetők számára új lehetőségeket és versenyt hozhatnak a pénzügyi piacon. A vállalat tervei között szerepel a termékkínálat bővítése és a helyi piacokon történő további növekedés. A Lightyear reméli, hogy a magyarországi befektetők számára nyújtott szolgáltatásaival elősegíti a tőkepiaci kultúra fejlődését és a befektetések terjedését.

A magyar felhasználók 12,25%-os (éves) kamatot kapnak ha Lightyear forint számlán tárolják pénzüket!

Jelenleg 4%-ot kapunk ha amerikai dollárban tartjuk a pénzünket, 3.5%-ot az angol font után, és 2.25%-ot euro esetén. Egyelőre bankkártyáról nem találtunk információt.

Vegyünk egy példát, ha 500.000 Ft-ot teszünk be, és évente 12.25%-ot kamatozik, akkor havonta mennyi pénzt tudunk kivenni:

A kamatszámítás havonta történik, tehát a havi kamat mértékét kell kiszámolnunk. Ezt úgy tehetjük meg, hogy az éves kamatot leosztjuk 12-vel (a hónapok számával).

A havi kamatláb tehát: 12,25% / 12 = 1,020833% (kerekítve)

A havi kamat összege a következő képlet alapján számolható:

Havi kamat = Befektetett összeg x Havi kamatláb

Havi kamat = 500.000 Ft x 0,01020833 = 5.104,165 Ft (kerekítve)

Tehát a befektetés havonta körülbelül 5.104 Ft-ot kamatozik, 12,25%-os éves kamatláb mellett. Természetesen ha nem vesszük ki az 5.104 Ft-ot akkor az összegünk göngyölődik és már a megnövelt összeg fog a következő hónapban kamatozni.