Google Analytics 4

Mi a különbség a Google Analytics Universal és az új generációs Google Analytics 4 között?

A Google Analytics Universal és az új generációs Google Analytics 4 között számos különbség van. Ezek a különbségek főként a felhasználói viselkedés mérésének és elemzésének módjában, valamint a rendelkezésre álló funkciókban és jelentésekben mutatkoznak meg. Lássuk tehát, milyen érthető és logikus különbségek vannak a két verzió között:

 1. Adatmodell: A legfontosabb különbség a Universal Analytics és a GA4 között az adatmodellben található. A Universal Analytics “session” vagyis munkamenet-alapú adatmodellt alkalmaz, ahol a felhasználói interakciókat munkameneteken belül elemzik. Ezzel szemben a GA4 eseményalapú adatmodellt használ, ami sokkal rugalmasabb, és lehetővé teszi az egyedi események követését és elemzését.
 2. Egyedi eseménykövetés: A GA4 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyedi eseményeket hozzanak létre és kövessenek nyomon, amelyek nem állnak rendelkezésre a hagyományos Universal Analyticsben. Ez a funkcionalitás jobban megfelel a modern web- és mobilalkalmazások követelményeinek, ahol a felhasználói viselkedés sokkal komplexebb.
 3. Egyesített mérések: A GA4 képes egységesen mérni a weboldalak és mobilalkalmazások teljesítményét. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy átfogó képet kapjanak a felhasználói viselkedésről és hatékonyabb marketing stratégiákat dolgozzanak ki. A Universal Analytics külön méréseket igényel a web- és mobilplatformok számára.
 4. Eseti eszközökön átívelő követés: A GA4 lehetővé teszi a felhasználók követését az eszközök között, például amikor okostelefonról asztali gépre váltanak. A Universal Analytics ezt korlátozottan képes biztosítani, és nem olyan pontos, mint a GA4.
 5. Prediktív analitika: A Google Analytics 4 mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével képes előrejelzéseket készíteni a felhasználói viselkedésről és a leendő konverziókról. A Universal Analytics nem rendelkezik ilyen előrejelző képességekkel.
 6. Adatvezérlés és adatvédelem: A GA4 nagyobb rugalmasságot és ellenőrzést biztosít a felhasználói adatok gyűjtésében és kezelésében. A Universal Analyticshez képest a GA4 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy pontosabban kezeljék az adatok gyűjtését és megosztását, beleértve az adatvédelmi előírásoknak való megfelelést is. Ez segít a vállalatoknak, hogy tiszteletben tartsák a GDPR és egyéb adatvédelmi törvények előírásait.
 7. Jelentések és mérőszámok: A GA4 új jelentéseket és mérőszámokat kínál a felhasználói élmény mérésére és javítására. A Universal Analyticsben ezek a jelentések korlátozottabbak és nem feltétlenül felelnek meg a modern webes és mobilalkalmazások követelményeinek.
 8. Google BigQuery integráció: A GA4 integrálódik a Google BigQuery adattárházzal, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nagy adathalmazokat elemezhessenek és mélyebb betekintést nyerjenek a felhasználói viselkedésbe. A Universal Analyticsben ez a funkcionalitás csak a Google Analytics 360 (prémium verzió) felhasználók számára érhető el.
 9. Automatizált ötletek: A Google Analytics 4 a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével automatizált ötleteket és javaslatokat nyújt a weboldalak és mobilalkalmazások teljesítményének optimalizálására. A Universal Analyticsben ilyen ötletek és javaslatok csak korlátozott mértékben érhetők el.
 10. Folyamatos frissítések és fejlesztések: Mivel a GA4 a Google Analytics jövőbeni irányvonalát képviseli, a Google folyamatosan frissíti és fejleszti ezt a platformot. A Universal Analytics esetében a frissítések és fejlesztések már korlátozottabbak, és a vállalatok számára érdemes a GA4-re váltaniuk, hogy kihasználják a legújabb innovációkat és előnyöket.
 11. Szegmentált demográfiai jelentések: A Google Analytics 4 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mélyrehatóbb demográfiai jelentéseket kapjanak, beleértve a kor, nem, érdeklődési kör és egyéb demográfiai adatok szerinti szegmentációt. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy célzottabb marketing kampányokat indítsanak és jobban megértsék a célközönségüket.
 12. Jobb mérőszámok a visszapattanási arányra: A GA4 új mérőszámokat vezetett be a visszapattanási arány (bounce rate) mérésére, amelyek pontosabb képet adnak a felhasználói viselkedésről és a weboldal minőségéről. A Universal Analyticsben a visszapattanási arány nem ad teljes képet a felhasználói élményről és a weboldal teljesítményéről.
 13. Testreszabható mérőszámok és dimenziók: A Google Analytics 4 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyedi mérőszámokat és dimenziókat hozzanak létre és használjanak fel az adatok elemzéséhez. Ez nagyobb rugalmasságot és mélyebb betekintést biztosít a felhasználói viselkedésbe és a weboldal teljesítményébe.
 14. Automatikus eseménykövetés: A GA4 képes automatikusan követni bizonyos eseményeket, mint például a gombnyomásokat vagy a linkre kattintásokat, anélkül, hogy a felhasználóknak kódot kellene hozzáadniuk a weboldalukhoz. Ez megkönnyíti az események követését és időt takarít meg a weboldalak kezelői számára.

Összefoglalva, a Google Analytics 4 számos előnnyel rendelkezik a Universal Analyticshez képest, beleértve az eseményalapú adatmodellt, a jobb eszközökön átívelő követést, a prediktív analitikát, az adatvezérlést és az adatvédelmet, valamint a BigQuery integrációt. Mindez a vállalatok számára lehetővé teszi, hogy jobban megértsék a felhasználói viselkedést, hatékonyabban mérjék és optimalizálják a teljesítményt, és átfogóbb képet kapjanak az online jelenlétükről. Emellett a GA4 folyamatosan fejlődik és új funkciókkal bővül, így a vállalatok a jövőben is számos előnyt élvezhetnek majd a platform használatával.