Vámos Miklós varázslatos történetét keltette életre a mesterséges intelligencia

Az irodalom és a képzőművészet világában a mesterséges intelligencia (AI) kreatív eszközként találta meg a helyét. Az úttörő technológia átlépi a képzelet határait, és végtelen lehetőségeket tár elénk. Az egyik ilyen példa a hamarosan megjelenő “Szív és lélek” című gyermekkönyv, amely gyönyörűen ötvözi az innovatív technológiát a lebilincselő elbeszéléssel. A történet a nanorobotok emberi erekben való gyógyító célú alkalmazását testesíti meg, és az összes illusztrációt a Midjourney nevű mesterséges intelligenciával működő képgeneráló szoftver segítségével készítették.

A szerző Vámos kifejtette, hogy a mesterséges intelligencia-illusztrátor kiválasztása a kíváncsiságtól vezérelt kísérleti döntés volt. A könyv cselekménye új utak felfedezését indokolta, így egy innovatívabb megközelítés mellett döntött. Az ötlet célja az volt, hogy bemutassa, hogy a találékonyság és a hétköznapokból való kilépés kivételes eredményeket hozhat.  A Midjourney egy mesterséges intelligencia alapú képgeneráló szoftver, amely a felhasználók által megadott paraméterek és angol nyelvű szöveg felhasználásával rövid idő alatt képes kiváló minőségű vizuális anyagokat létrehozni. Képes a felhasználók által feltöltött képekből is meríteni. A folyamat nem pusztán a meglévő fényképek összeválogatásából áll, hanem a szoftver képes olyan vizuális tartalmak létrehozására is, amelyek a valóságban nem léteznek.

A Midjourney mögött álló kifinomult technológia ami használja a különböző művészeti stílusokat és korszakokat, ismer személyiségeket, sőt, még a fotográfiai szakkifejezéseket is. Más mesterséges intelligencia rendszerekhez hasonlóan a Midjourney is annál hatékonyabb és pontosabb lesz, minél többet használják. Ez a folyamatos tanulás és alkalmazkodás az, ami megkülönbözteti a hagyományos tervezőeszközöktől.

A Midjourney ígéretes előnyei ellenére van néhány hátránya az illusztrációban való használatának. A szoftver például nem képes ugyanazt a karaktert (orvos, kutya stb.) következetesen ábrázolni különböző képeken. Nem képes a karakterek felidézésére vagy más jelenetbe való elhelyezésére. Így a képek utólagos szerkesztése és szabványosítása gyakran a folyamat elkerülhetetlen részévé válik. A korlátok ellenére a művészet és a mesterséges intelligencia metszéspontja egy izgalmas terület, amely kiaknázatlan lehetőségeket rejt magában. Az AI technológia fejlődésével az olyan eszközök, mint a Midjourney, valószínűleg egyre árnyaltabbá és alkalmazkodóbbá válnak, új és kreatív utakat nyitva meg. Az Athenaeum Kiadó által novemberben megjelenő “Szív és lélek” az úttörők között lesz a mesterséges intelligencia illusztrációinak bevezetésében.

A Midjourney használata a “Szív és lélek” illusztrációinak elkészítésében merész lépést jelent az AI integrálása felé a művészet és az irodalom területén. A technológia és a kreativitás lenyűgöző keveréke, amelyben egy orvos zseniálisan alkalmazza a nanorobotokat az emberi test gyógyítására és helyreállítására.